Reactie KVGN op NEV 2017
De Nederlandse gassector, verenigd in KVGN, vertegenwoordigt een belangrijke pijler onder het Nederlandse energiesysteem en voelt zich medeverantwoordelijk voor het bereiken van een klimaatneutrale, veilige, betrouwbare en betaalbare energiehuishouding in 2050.De NEV geeft duidelijk aan dat het noodzakelijk is meer werk te maken van CO2– besparing. En dat kan ook. Met de sterke focus op CO2 reductie in het nieuwe regeerakkoord begrijpt KVGN het voornemen van het kabinet om de huidige kolencentrales eerder dan 2030 uit productie te nemen. Elke ton CO2 die je nu bespaart, brengt een schone energievoorziening meteen naderbij. De bestaande gascentrales kunnen deze wegvallende elektriciteitsproductie overnemen, waardoor de CO2-uitstoot direct flink omlaag gaat. Een belangrijk resultaat, waardoor ook het Urgenda-vonnis gehaald worden. Op de langere termijn zal duurzame energie (o.b.v. zon / wind / hernieuwbare gassen) voor een echt CO2 vrije elektriciteitsproductie kunnen zorgen.
De NEV 2017 geeft aan dat de CO2 emissies van internationale scheep- en luchtvaart tot 2030 sterk zullen stijgen voornamelijk door het gebruik van bunkerbrandstoffen. De inzet van LNG in plaats van zware stookolie of diesel leidt niet alleen direct tot een aanzienlijke reductie van CO2 ; ook vermindert dit de uitstoot van zwavel en stikstofoxiden. De Nederlandse gassector versterkt op dit moment al de uitrol van LNG (vloeibaar aardgas) in de scheepvaart. Onlangs heeft bijvoorbeeld Shell voor de Rotterdamse haven een LNG bunkerschip in gebruik genomen.
KVGN juicht de grootschalige uitrol van wind op zee toe. Die versnelde uitrol brengt nieuwe uitdagingen met zich mee: transport van elektriciteit over grote afstanden, knelpunten bij aanlanding, opslag van overtollige elektriciteit en balancering van het net. Waterstofproductie uit deze duurzaam geproduceerde elektriciteit (“Power to Gas”) is hiervoor onmisbaar. De Nederlandse gassector heeft de inzet van hernieuwbare gassen, zoals groen gas & waterstof, tot speerpunt gemaakt, vanuit de overtuiging dat deze CO2 vrije gassen de energietransitie zullen versnellen. Zo biedt dit duurzame gas een goed alternatief voor de industrie die nu bezig is de afhankelijkheid van aardgas te verminderen. De huidige assets op de Noordzee (platformen en gasleidingen) kunnen in de toekomst bovendien een cruciale rol spelen in de waterstofproductie. Hierdoor kan wind op zee sneller en grootschaliger gerealiseerd worden: waterstof als ‘smeermiddel’ van de duurzaam geproduceerde elektriciteit.
De Nederlandse gassector heeft een ambitieus programma opgesteld onder de titel: Gas-op-maat. Hierin wordt per energiefunctie aangegeven welke stappen de gasbedrijven zetten om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. De inzet van hernieuwbare gassen is een speerpunt, maar ook het verstandig omgaan met aardgas, met name in die gevallen waar er nog geen duurzame alternatieven beschikbaar zijn. Gas-op-maat stimuleert de ontwikkeling van duurzame alternatieven en zorgt ervoor dat de inzet van gas toegevoegde waarde blijft bieden voor de samenleving en de eindgebruiker.
Lees hieronder meer over Gas-op-maat en de maatregelen die de Nederlandse gassector voorstelt
Naam | Beschrijving | Type |
---|---|---|
Gas op Maat | Uitgave van KVGN, derde druk |