Reactie KVGN op ‘Kolenbrief’ kabinet
KVGN vindt het jammer dat de inzet van kolencentrales vooralsnog gecontinueerd wordt. Door de inzet van gascentrales kan namelijk gemakkelijk in één klap 11% van de totale CO2-uitstoot vermeden worden. Hiermee creëren we bovendien belangrijke ruimte in het beschikbare carbon budget en komt er meer tijd beschikbaar om oplossingen te vinden voor sectoren die moeilijker te verduurzamen zijn. Gas heeft een lagere uitstoot van broeikasgassen, stikstofoxiden en fijnstof. Gascentrales kunnen en willen bijspringen om emissiereductie op korte termijn mogelijk te maken. Het bestaande areaal van gascentrales biedt momenteel genoeg capaciteit om deze bijdrage aan emissiereductie te leveren.
Door de blijvende onzekerheid over het sluiten van kolencentrales bestaat het gevaar dat eigenaren van gasgestookte centrales in Nederland zullen besluiten deze verder te gaan ontmantelen. Hierdoor vervalt definitief de mogelijkheid om tot een snelle en effectieve CO2-reductie in Nederland te komen.
Om tot een klimaatneutrale energievoorziening te komen pleit KVGN ervoor om “de Ladder van 7” te hanteren. Hierbij geldt dat voor elke functie in het energiesysteem – waaronder elektriciteitsopwekking – efficiëntie en hernieuwbare energie prioriteit krijgen. De biomassa die wordt bijgestookt in kolencentrales kan een veel waardevollere inzet krijgen, onder meer in de vorm van hernieuwbaar gas. Deze vorm van duurzame energie kan bovendien veelzijdiger ingezet worden en daarmee een flexibele rol innemen in het energiesysteem. Dat is ook weer van belang voor moeilijker te verduurzamen sectoren en processen (zie ook http://kvgn.nl/nieuws/gas-op-maat/).
Kortom, door nu over te stappen op gasgestookte elektriciteit reduceren we meteen substantieel de CO2-emissies in Nederland en zorgen we voor een betere benutting van waardevolle biomassa op weg naar een klimaatneutrale toekomst.