Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): ‘in tweede kwartaal 2017 vijf procent minder CO2-uitstoot door inzet van aardgas in plaats van kolen’
CBS: ‘De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieu-oogpunt verbeterd.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde op 16 augustus 2017 een belangrijke ontwikkeling: in het tweede kwartaal van 2017 lag de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna vijf procent lager dan een jaar eerder, terwijl zij juist meer elektriciteit hebben geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Vijf procent is een forse reductie: deze bedrijven zijn volgens het CBS samen namelijk goed voor bijna 35 procent van de totale CO2-uitstoot.
Gascentrales stoten minder CO2 uit
Het CBS zegt dat deze afname vooral komt doordat energiebedrijven bij de productie van stroom minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Het is bekend dat de vervanging van steenkool door aardgas bij elektriciteitsproductie op de korte termijn een directe en omvangrijke klimaatwinst kan opleveren. Bij het verbranden van aardgas wordt veel minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. CBS: ‘De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieu-oogpunt verbeterd.’
Lange-termijn visie gassector
Maar de gassector wil ook voorbij de ‘komende jaren’ kijken. De grote uitdaging is tenslotte om in 2050 geheel CO2-vrij te zijn. Dat hebben 192 landen in Parijs met elkaar afgesproken. De sector hanteert daarbij het principe dat een brandstof vervangen wordt door een duurzamer alternatief zodra dat toepasbaar is. Dat betekent niet alleen dat kolen plaatsmaken voor aardgas, zoals in het actuele voorbeeld van het CBS, maar ook dat op termijn een aardgastoepassing weer plaatsmaakt voor een beter en duurzamer alternatief. We noemen dit principe ‘Gas-op-maat’. Zo kunnen we borgen dat bij elke halte op weg naar 2050 er een optimaal evenwicht blijft tussen een lagere CO2-uitstoot en een betrouwbare en betaalbare energievoorziening.
Rol van aardgas wijzigt
Geen misverstand. In Nederland zal het aandeel van aardgas de komende decennia kleiner worden. Tegelijkertijd zal de rol die gas speelt ‘slimmer’ worden. De gassector heeft erover nagedacht hoe aardgas stukje bij beetje op een rationele, slimme manier plaats kan maken voor duurzame oplossingen. Aardgas, en in toenemende mate hernieuwbare gassen zoals groen gas en waterstof, kunnen in een slim samenspel met andere duurzame energiebronnen worden gebruikt om ons energiesysteem als geheel in balans te houden. Voorbeeld van zo’n samenspel is de hybride warmtepomp, waarmee met heel weinig (hernieuwbaar) gas een gebouw kan worden verwarmd.
Er zijn al CO2-arme oplossingen die het aardgasgebruik kunnen vervangen. Bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken, waar moderne bouwwijzen, isolatietechnieken en duurzame bronnen kunnen zorgen voor voldoende energie. Een aardgasaansluiting is dan niet meer nodig. Andere sectoren, zoals industrie en transport, hebben meer tijd nodig voor het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen. Tot die tijd blijft aardgas daar uitkomst bieden.
Hernieuwbaar gas
Aardgas zal niet alleen plaats maken voor duurzame vormen als zonne- en windenergie, warmtenetten. Ook hernieuwbare gassen gaan de verduurzaming helpen invullen: denk aan waterstof en groen gas. De gassector investeert volop in nieuwe ontwikkelingen. In de brochure ‘Gas-op-maat’ lees je alles over de visie en mogelijkheden die de gassector heeft om bij te dragen aan de overgang naar een CO2-vrij Nederland in 2050.
Uit het CBS-bericht:
Energiebedrijven stoten minder CO2 uit
In het tweede kwartaal van 2017 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor bijna 35 procent van de totale uitstoot. De afname komt vooral doordat energiebedrijven bij de productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij het verbranden van steenkool. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieu-oogpunt verbeterd. Wel hebben energiebedrijven meer elektriciteit geproduceerd dan in het tweede kwartaal van 2016. De extra opgewekte elektriciteit was vooral bestemd voor de export.
Lees hier het hele bericht
Lees dit ook
Naam | Beschrijving | Type |
---|---|---|
Gilde Agenda | Gas in de lange termijn energiehuishouding |